12 септември
2009
Десетте най-смъртоносни животни!
grandoman_top10animals_1 Класация на десетте най-смъртоносни животни. Ще се изненадате!

10. Мечките – 5 до 10 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_10 Представата ни за тези зверове е леко притъпена от реклами и приказки за добрия мечок. В крайна сметка става въпрос за изумително бързо, здраво и рядко агресивно животно (особено белите мечки). Ако случайно се окажете в близък контакт с разярена мечка, не се правете на умрял, а се оттегляйте бавно, крещейки и хръляйки пръчки и камъни по животното. После си дайте равносметката: ако не искаш да те яде мечка – не ходи в гората!

9. Акулите – около 100 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_9 За разлика от мечките, акулите имат репутацията на жестоки убийци, благодарение на филма “Челюсти”. Но в крайна сметка атаки на акули има много, но както виждате броят на жертвите не е висок.

8. Медузите – около 100 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_8 Ще срещнете тези прекрасни плужеци в различни размери – от много големи, до миниатюрни. Пипалата им могат да парализират човек и да го докарат до инфаркт. Бокс медузата е едно от най-отровните океански създания, чието ужилване може да убие човек за минути. Плуването в някои части на света е забранено в сезона на развъждането им. Ако случайно сте ужилен, излезте от водата и нанесете оцет върху пипалцата, останали по вас, за да неотрализирате отровата, след което ги премахнете с нещо подръчно. За щастие в български води чак толкова отровни медузи няма.

7. Хипопотамите – около 100-150 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_7 Дебелаците са доста агресивни въпреки погрешното схващане, че са мързеливи и бавни. Разтворът на устите им достига метър и въобще не му мислят преди да нападнат. Изумително бързи животни. Както мечките, хипотата не обичат да бъдат стряскани.

6. Слоновете – около 300-500 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_6 Въпреки че повечето хора асоциират слоновете с приятелски настроени гиганти, които виждат в зоо-тата, тези създания често нападат без предупреждение. Често убиват служители на зоологически градини и като цяло ги избягвайте, ако ги зърнете по бул. Витоша, например. Пех, че съм оригинален ама.

5. Крокодилите – около 600-800 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_5 Тук мисля, изненада няма. Тия чудати динозаври не са мръднали от близо 200 милиона години! Убийството е в студената им кръв. Веднъж докопат ли нещо за ядене, могат да издържат месец без храна. Сериозно!

4. Котките – около 800 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_4 Тук не става на въпрос за онази мършичка, която се мота в краката ви сутрин, просейки отново нещо за хапване, въпреки че паницата е препълнена. Тук иде реч за големите котки – лъвове, тигри, пуми и прочие. Въпреки че тези хищници избягват конфликтите, все повече хората нахълтват в териториите им, което е главната причина случаите на нападения да нарастват.

3. Скорпионите – около 800-2000 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_3 Малките гадини имат доста смъртоносна репутация. Има повече от 1500 вида скорпиони, но само 10% от тях се смятат за отровни. Ако сте в Африка, избягвайте Плюещия скорпион, мята до метър, ей!

2. Отровните змии – около 50,000-125,000 смъртни случая на година

grandoman_top10animals_2 Повечето случаи са в Африка, Азия и Северна Америка, така че спокойно. Има 250 вида змии, които директно те тръшват и 450, които са “само” отровни. За съжаление повечето от случаите идват от глупостта на човека. “Просто се приближих, за да видя по-добре” е най-честото обяснение. Змиите рядко нападат ей така.

1. Комарите – около 2-3 милиона смъртни случая на година

grandoman_top10animals_1 Бай комар! Не само досаден, но очевидно и ДОСТА смъртоносен. Разнасяйки болести и бацили като малария, жълта треска и какво ли още не, той се нарежда като убиец номер едно на хора. Най-добрата защита от тази гадина е мрежата.