Когато си в затвора, разполагаш с много време. Какъв по-добър начин да го убиеш, от това да изработиш разни полезни нещица. Изобретателността винаги се отплаща, особено, когато открива нови пътища за бягство. Примерите по-долу са един вид доказателство за непрестанния порив на човека към свободата…. :) Из Марк Стейнметц

1. САЧМЕНА ПУШКА.

Направена от метални крака на легло, куршума е от парчета олово от корниз за завеси, а заряда е от барут от кибритени клечки, запалван с жичка от счупена крушка и батерия АА. На 21 Май 1984, двама затворници от Целе, Германия вземат за заложник пазач от затвора, демонстрират огневата си мощ върху уж бронираното стъкло на някакъв прозорец и избягват с автомобил, който ги чака отвън.

2. КЛАСИКА В ЖАНРА

Плетено въже в класически пандизчийски стил, направено от чаршафи и хавлии. Дължина: 16 метра. На 2 Май 1998 двама затворници използват това въже в провален опит за бягство от шестия етаж на затвора „Санта Фу” в Хамбург, Германия. Единия от двамата пада, другия успява да се добере до покрива на централния портал, където е засечен от камера за наблюдение.

3. БЪРЗОВАРЧЕ

Навремето ги продаваха руските туристи по битаците. Това тук е направено от ножчета за бръснене и ел. шнур. Открито е в килия на Затвора „Санта Фу” в Хамбург, Германия Пандизчиите са го използвали да дестилират алкохолни отвари от ферментирала плодова каша. Алкохола естествено е забранен в затворите, но пък със сигурност се счита за полезно притежание сред тях.

4. ТАЙНИК ЗА ДРОГА

С този кух изкуствен крак затворник на лек режим е внасял дрога при всяка от отпуските си от Затвора „Санта Фу” в Хамбург. Някъде през 1984 година поведението му привлякло вниманието на пазачите, които прегледали по-обстойно протезата.

5. ТАЙНИК ЗА ДРОГА

Също полезна вещ за един затворник. Тази тук е направена от метални подпори на лавица за книги. На 10 Октомври 1994 затворниците Герхард Полак и Раймунд Алберт използвали стълбата от снимката при успешното си бягство от вече споменатия „Санта Фу”

6. КУКА ЗА КАТЕРЕНЕ

С комплект от телескопичен прът от 13 сегмента, с обща дължина 4.5 метра, въже оплетено от кожа и влакна. Това хитроумно приспособление помогнало на двама затворници при успешнто им бягство от затвора в Лудвигсбург, Германия на 19 Август 1987. Споменатия телескопичен прът им помогнал да поставят и след това да си приберат куката при последователното преодоляване на две стени.

7. БОКС

с тапицирана ръкохватка, направен от едра пила, открадната от затворническа работилница. Оръжието е било намерено в килия на Затвора Волфенсбютел, Германия някъде през 1993.

8. БОЗДУГАН

Този инструмент е бил открит през 1997 в работилница на затвора „Санта Фу”, Хамбург, където неизвестен затворник го е изработил и скрил. Освен че може да се използва като оръжие, възможно е и да е замислено като приспособление за повдигане на бодливата тел по оградите по време на бягство.

9. РАДИОПРЕДАВАТЕЛ/ПОДСЛУШВАТЕЛ

Направен от части на уокмен с радио, като на снимката липсва само батерията. Изработката е на затворник от Волфенбютел. Затворниците често се опитвали да сложат такива джаджи в стаите на охраната, за да подслушват за възможни предстоящи претърсвания. Също се използва за комуникация между отдалечени килии. Нагло, а?

10. РАДИОПРИЕМНИК

Някъде през 70те на миналия век затворник от Лудвигсбург, Германия сглобил това радио и го скрил в том от енциклопедия. Предполага се, че е било поръчано от друг затворник, който нямал умения в електрониката

11. ТРИОН

Затворник от „САНТА ФУ” поставил дървена ръкохватка на парче острие от фреза – отново откраднато от затворническата работилница.

12. ФУРНА/ГРИЛ/ТОСТЕР

Затворник от Лудвигсбург, Германия сглобил това многофункционално устройство от жица, счупен реотан и малко тенекия и фолио. Намерено и конфискувано е килията му някъде през 80те години на миналия век. Искал да си готви човека, пък те…. Очаквайте част II скоро! Благодарности на Чичо Пламен!