2 март
2010
Бягство от затвора, част II
Ето и обещото продължение на първата част.

13. КИНЖАЛ

скрит в дървено рязпятие и открито в обиск на килия на затворник от Волфенсбютел, Германия – някъде през 1994та. Възнамерявал да го използва като оръжие за бягство. По него време доста дървени разпярия се правели в затворническите работилници, докато накрая на пазачите им светнало каква е тази засилена любов към религията…

14. ДВУЦЕВЕН ПИСТОЛЕТ

Този пистолет, заедно с други саморъчно направени огнестрелни оръжия е открит на 15 Ноември 1984, при обиск в килия на двама пандизчии от Целе, Германия. Правени са тайно в затворническата работилница и са действали на принципа „барут от кибрит и парчета метал за куршуми”.

15. ПИСТОЛЕТ-МЕНТЕ

От боядисан в черно картон от кашон. Намерен на 23 Юни 1988 в килия на затвора Щамхайм, по донос на друг затворник. Ментето е било скрито в празна кутия от мляко и вероятно е щяло да се използва за вземане на заложник при планирано бягство.

16. ЛУЛА ЗА ХАШИШ

изработена от празна тубичка от горчица. Конфискувана при обиск в килия на „Санта Фу”, Хамбург. Приспособленията за пушене са едни от най-разпространените забранени вещи в затворите. Спектъра на различните дизайни и начини на изработка са просто отражение на въображението на затворническите мозъци….

17. ОТНОВО ТРИОН

Този път по-хитроумен – изработен от закачалка за дрехи и меко острие-трион. Конфискувано в лечебницата на затвора Хохенасперг, Германия.

18. МАШИНКА ЗА ТАТУИРАНЕ

изработена от дръжка на четка за зъби, химикалка и електрическо моторче. Конфискувана при обиск в „Санта Фу” Хамбург. Татуировките са широко разпространени и популярни в затворническата култура, но също са и добър източник на доходи за татуистите. Забранени са от хигиенни съображения, понеже пренасят инфекции като СПИН, хепатит и т.н.

19. КАМШИК

с ножчета за бръснене. Това зловещо оръжие било открито някъде през 1996та в затвора „Санта Фу”, в килията на наркоман, след негов неуспешен опит да изкопчи по-голяма доза Метадон, заплашвайки с нож служителка от охраната.

20. КАРТЕЧНИЦА-МЕНТЕ

направена от маслен амотрисьор на стол, дърво, оребрен гумен маркуч и изолирбанд. Открито е през 1994 в затворническата работилница на Волфенбютел, Германия, след донос на затворник за подготвяно бягство.

21. ДЪМБЕЛ

изработен от неизвестен любител на тренирането с тежести от затвора в Щамхайм. В късните 80 години на миналия век, когато е открит дъмбела тренирането с тежести в германските затвори е било забранено.

22. КУКА ЗА КАТЕРЕНЕ

маскирана като свещник изработен от ковано желязо от затворник през 1985 год. в затвора Волфенбютел, Германия и конфискувана при обиск в килията му. Преди да бъдат забранени, свещниците били много популярни в пандизите, но някой пазач с малко повече въображение, решил, че ако им се закачи въже си стават чисто и просто куки за катерене по покривите…а това някак си не е позволено за затворниците…

23. ВЪЖЕНА СТЪЛБА

с дървени стъпала, маскирана като фигурки от шах. Намерена и конфискувана в килия на Волфенбютел, Германия някъде през 1993. Част I. Благодарности на Чичо Пламен!