10 септември
2009
Хирургически ужасии от Средновековието, част II
grandoman_surgery_skullsaw Ако случайно сте попаднали направо на тази, част II, ето линк към част I.

Компасът на Хирц (1915)

grandoman_surgery_bulletlocator Компасът на Хирц се е използвал за точно локализиране на заседнал куршум в тялото на пациент.

Уред за хистеректомия (1860 г.)

grandoman_surgery_hysterotome Наричали са го хистеротом или метротом, целта на който е да се отстрани маточната шийка по време на хистеректомия. Все весели работи.

Уред за разрез на пикочния мехур (1740 г.)

grandoman_surgery_lithotome Литотом е било името на този уред, а целта е да се среже пикочния мехур, за да се извадят камъните от него. Валът има скрито острие, което се вкарва в мехура.

Тапа за уста (1880 г.)

grandoman_surgery_mouthgag2 Тази дървена тъпа с резба е била вкарвана в устата на упоен пациент, поддържайки устата му отворена, за да диша.

Друг уред за кръвопускане (1910 г.)

grandoman_surgery_scarificator Остриетата се налагат в/у кожата, а специален стъклен съд се слага в/у раната. След загряване раната започва да кърви по-обилно.

Трион за череп (1830 г.)

grandoman_surgery_skullsaw Използвал се е за рязане на черепната кухина, позволявайки да се използват други уреди.

Уред за трепанация (1830 г.)

grandoman_surgery_trephinedrill Това е ръчен свредел за пробиване на черепа. Острието в центъра се забива, за да не мърда уредът.

Вагиналиен спекул (17-ти век)

grandoman_surgery_speculum3 Използва се от хиляди години от докторите за по-добра видимост при оглед на вагината или други кухини в тялото. Пфу, свърши се! Благодарности на vacano за темата.