10 септември
2009
Хирургически ужасии от Средновековието, част I
grandoman_surgery_amputationknife2 Моля да бъда извинен предварително за лаишките недоразбраници в текста, които 100% са в изобилие.

Нож за ампутации (18-ти век)

grandoman_surgery_amputationknife2 Повечето ножове за ампутации през 18ти век са били закръглени, понеже хирурзите по това време са правили овален разрез на мускула преди да срежат костта с трион. По-късно правите ножове са станали популярни, поради способността им да се отдели част от кожата, с която да се покрие по-късно раната.

Трион за ампутации (17-ти век)

grandoman_surgery_amputationsaw Хирургията донякъде е вид изкуство и това е била причината по това време да са предпочитали да работят с красиво орелефени триони, като този на снимката. По-късно това се оказало проблем, защото вдлъбнатините по релефа били дом за бацили.

Уред за махане на стрели (16-ти век)

grandoman_surgery_arrowremover Не се знае много за този чудат уред, но се предполага, че се е вкарвал в затворена позиция на мястото на все още забитата стрела. Остриетата на стрелата, които сочат навън, били разширявани, използвайки дръжките като ножици, за да разшири плътта около стрелата и така да предотврати разкъсването при вадене.

Изкуствена пиявица (19-ти век)

grandoman_surgery_artificialleech Пускането на кръвчица било толкова популярно за лечението на широка гама от болести, че изобретяването на изкуствената пиявица през 1840 г. било наложително. Остриетата на върха се въртят така, че да направят рана, а цилиндърът прави вакуум, за да изсмуква кръвта.

Уред за изваждане на куршуми (16-ти век)

grandoman_surgery_bulletextractor Тези удължени “пръсти” могат да достигнат куршум, дълбоко в тялото на пациента. В края на острието има свредло, което вкарано в раната, достига до куршума, пробива го и го изважда.

Разширител на маточната шийка (19-ти век)

grandoman_surgery_cervicaldilator2 Този уред, както гласи заглавието, се е използвал за разширяването на женската матка (не че има мъжка). Има си начертан мерител на дръжката.

Нож за обрязване (1770 г.)

grandoman_surgery_circumcisionknife Ритуалното обрязване е било изпълнявано през годините по различни причини и начини, но в Европа този процес не е толкова разпространен. Един от малкото инструменти за тази цел е този на снимката.

Ecraseur (нямам никаква представа как да преведа това) (1870 г.)

grandoman_surgery_Ecraseur Това е уред за отстраняване на тумори или хемороиди по матката или яйчниците. Веригата обгръща болната маса и стяга мястото с помощта на тресчотката, което довеждало до спиране на кръвта в областта.

Форцепс за хемороиди (19-ти век)

hemorrhoidforceps Идентично на предишния уред този сграбчва хемороида м/у остриетата, с което притокът на кръв към него спира и той се отделя.

Уред за херния (1850 г.)

grandoman_surgery_herniatool Този уникален уред е използван за възстановяване след херния. Вкарвал се в тялото близо до засегнатата част. След седмица престой той правел белег, с помощта на който се лекувала хернията.